Stijn

Door Iris Heijlen

Lang geleden in het pittoreske Bouillon…

Hij heette Stijn en was 11 jaar.  Hij ging voor de eerste keer op kamp met de Christelijke Mutualiteiten naar Bouillon.  En, zoals vele jongens, sloeg bij hem ook de heimwee toe.  De regels waren strict in die tijd, als monitrice mocht je kinderen met heimwee niet naar huis laten bellen ook al vloeiden er veel traantjes.  Ik voelde me machteloos, dat herinner ik me nog goed, voelde hun verdriet.  Maar probeerde een bondgenootje te zijn.

Stijn was dapper.  Je zag hoe hij met zijn kleine, sterke wezentje er toch stond.  ’s Avonds als ik eindelijk mijn eigen bed had gevonden in de grote slaapzaal vond ik iets vreemds onder de dekens.  Het bleek een prachtige, grote denappel te zijn, verstopt in een gebruikt plastiek zakje met een gescheurd papiertje erbij met wat plakband erop waarop met blauwe balpen “Stijn” stond geschreven…

De keuze die je elk moment maakt

Je kan tijdens deze periode je aandacht richten op wat niet goed gaat, je hebt keuze genoeg.  Hoe Corona is ontstaan, hoe het zover is kunnen komen, waarom we het er in België niet beter vanaf hebben gebracht enz.  Je wentelen in alle informatie daarrond en focussen op de negatieve effecten hiervan op jou en je omgeving.  Die ga je gegarandeerd nog sterker ervaren dan.

Of je kan tijd nemen om een aantal zaken te overdenken, elkaar te ondersteunen en goed voor jezelf te zorgen.  Een “buddy” zoeken, iemand die echt luistert, je begrijpt.  Zoals Stijn met al zijn veerkracht ook de kracht van connectie kende en opzocht.

Je kan een wandeling in de natuur maken, samen lachen en plezier hebben en veerkracht opbouwen.  Een nieuw perspectief ontwikkelen op jezelf, de mensen die je omringen of de wereld om je heen.  Vertrouwen leren hebben,  innerlijke rust en vrede stimuleren.  Jezelf zo goed mogelijk in evenwicht houden en daarmee ook anderen en de wereld rondom jou.

De kunst is dus om …

Je aandacht goed te leren richten en bewust te worden waar je mee bezig bent.   Beseffen waar je je tijd aan geeft en vervolgens zelf sturen waaraan je denkt.  En daarnaast (kleine) acties ondernemen die je dichter brengen bij een positieve, veerkrachtige energie.  Wat helpt jou verder?  Wat werkt er voor jou?

Tenslotte weten we allemaal hoe belangrijk het is om positieve gedachten te produceren in ons hoofd, anders zet het negatieve zich enkel verder naar emoties waar we ook niet veel vrolijker van worden.

Oefening voor elke dag

Wat dacht je ervan om ’s morgens je dag bewust te beginnen? Bekijk in het ochtendgloren wat jij wil om een geslaagde dag te hebben.  Stel je de volgende vragen: Wanneer ga ik tevreden zijn over deze dag?  Wat wil ik vanavond kunnen zeggen, denken, voelen?

En evalueer ’s avonds even met jezelf of een vriend(in), partner of “buddy”.  Wat heb je vandaag gedaan waarover je tevreden bent? En wat nog meer?  En wat heb je iemand anders zien doen of horen zeggen waar je tevreden over bent? En heb je laten merken dat je daar blij mee was?

Veerkracht en verbinding

Als we zoveel mogelijk in het hier en nu blijven maakt ons dat krachtiger.  Volop beleven wat we aan het doen zijn op het moment dat we het aan het doen zijn.  Als we zorgen voor vrolijkheid, lichtheid, warmte in huis dan kunnen veerkracht en verbinding wonderen doen.  Als je die verbinding niet kan vinden thuis, weet dan dat je op professionele ondersteuning beroep kan doen.

Zelf dacht ik vanmorgen met een warm hart terug aan Stijn.    Welke “Stijn” heb jij in de buurt?  Wat doet hij/zij opdat die veerkracht gevoed wordt?  Wat kan jij doen om je eigen veerkracht een duwtje in de rug te geven?

Blueberry Hill - Change your perspective

Share this Post