Stijn

Door Iris Heijlen Lang geleden in het pittoreske Bouillon… Hij heette Stijn en was 11 jaar.  Hij ging voor de eerste keer op kamp met de Christelijke Mutualiteiten naar Bouillon.  En, zoals vele jongens, sloeg bij hem ook de heimwee toe.  De regels waren strict in die tijd, als monitrice mocht je kinderen met heimwee niet naar huis laten bellen ook al vloeiden er veel traantjes.  Ik voelde me machteloos, dat herinner ik me nog goed, voelde hun verdriet.  Maar probeerde een bondgenootje te zijn. Stijn was…

Logosynthese en zelfcoaching

Logosynthese en zelfcoaching Door Harrïet Andriessen Hoe je anders om kan gaan met lastige situaties Stel je voor dat je morgen een interview hebt voor een nieuwe baan. Je wil die baan heel graag hebben, je bent nerveus.  Of je baas zegt tegen je, op een wat strenge manier: ‘Kom morgen om 10 uur naar mijn bureau”. Je schrikt en je begint je zorgen te maken of je iets fout hebt gedaan. De hele middag ben je afgeleid door die zorgen. Of je wil graag solliciteren voor…

De kracht van observatie

Prikkels filteren tot eigen “realiteit” In verschillende modellen wordt er uitgelegd hoe onze “filters” of onze “conditioneringen” (onze automatismen, onze gewoontes) onze waarneming beïnvloeden.  Wat we denken te zien, wordt anders gezegd, voor een groot stuk bepaald door onze filters.  Met onze filters bedoelen we onze opvoeding, onze studie, onze familie, de maatschappij met zijn normen, de mensen rondom ons, onze persoonlijkheid, ons verleden enz. Kortom: we vervormen dus zelf het soort realiteit dat we zien en we ervaren die elk op onze eigen manier. Benieuwd hoe…

Op je 80 jaar fluitend naar je werk?

De papa van mijn beste schoolvriendin staat in de krant. Jos Roosemont restaureerde de Sint-Romboutskathedraal heel z’n (beroeps)leven lang… Hij is in de voorbije week 80 jaar geworden, net zoals mijn osteopaat ook 80 wordt op het einde van dit jaar.  Aan stoppen denken ze niet! Toch wel frappant.. Hoe slagen deze twee mannen erin om met zoveel motivatie, gedrevenheid en goesting nog te werken? We vragen het hen zelf! Vraag 1 Wat heeft je doen beslissen om voor architect/kinesist te studeren? Architect Jos: “Mijn vader was…

Tendensen op de arbeidsmarkt – Jan Denys

Onze arbeidsmarkt: geen revolutie Wat ik interessant vond, is dat hij vertelde dat vele wilde voorspellingen over trends op de arbeidsmarkt niet juist blijken te zijn.  Er is volgens hem veel meer continuïteit dan verandering.  Felle veranderingen voltrekken zich bijna altijd geleidelijk.  In de afgelopen 25 jaar is er juist minder beweging in alle sectoren.  De grote verandering zit elders Wat maakt dan dat we dat wel zo ervaren, dat alles er anders aan toegaat, hoor ik je al denken?  Wat verklaart dat gevoel van onrust en…

Fit for purpose.. How fit am I?

Alea iacta est Fit for Purpose…  De onderhandelingen bij Proximus zijn quasi afgerond. Vast staat dat rond de 500 werknemers van bijna 60 zullen kunnen vertrekken met redelijk hoog behoud van loon. Toch geldt dat niet voor elke 58-plusser want knelpuntberoepen zoals lassers en grondwerkers krijgen die optie niet. Bovendien bestaat er een vrijwillig vertrekplan voor ongeveer 1.300 werknemers.  Zij die beslissen om te vertrekken krijgen een mooie premie in functie van hun anciënniteit. Het aantal gedwongen ontslagen wordt op deze manier beperkt. How fit am I?…

Vakantie, wat is dat al weer? Blueberries en blue flowers…

Vakantie is voor mij op de eerste plaats “resetten”.  Even loslaten of deconnecteren met alles waar je gehecht aan bent behalve dan manlief en kinderen – want die gaan mee op zomerreis.  Op rondreis in de Azoren. Vakantie kan voor sommigen misschien gelijk staan met luieren in een strandstoel naast het zwembad maar op de één of andere manier is me dat nog nooit gelukt. Alsof mijn intens bestaan ook een intens tegengewicht nodig heeft om alles plaatselijk en tijdelijk te overschrijven, net zoals de floppy discs…

Een gelukkige relatie met je partner

Op vakantie in Oostenrijk – prachtige bergen met de bijna laatste sneeuw – las ik het boek van Ingeborg Bosch, getiteld “Onze liefde” over “Hoe elkaar (terug) te vinden en niet (meer) kwijt te raken”.   De essentie: de liefde die je nodig hebt is al aanwezig in jezelf.  Deze kunnen delen met je partner, is een heel mooie ervaring. Dit boek gaat over “gezonde relaties” en de uitdagingen die daarmee gepaard gaan.  Zo zijn er dikwijls hindernissen die binnen je zitten (en niet erbuiten).  Bijvoorbeeld vroegere…

Ontdek jouw conflictstijl…

Door Harrïet Andriesen Iedereen komt wel eens in een conflictsituatie terecht, op je werk of in je privéleven. Wat doe jij in zo’n geval? Bijna iedereen heeft een bepaalde manier om met onenigheid om te gaan, een zogenaamde “conflictstijl”.  Het is nuttig en interessant om meer te weten over jouw eigen stijl. Zo kun je ook beter begrijpen in wat voor conflictpatronen je met anderen terechtkomt en kun je die conflicten voorkomen of goed oplossen. Het bekendste model voor conflictstijlen is van Thomas & Kilmann, twee Amerikaanse…

Waar ben je dankbaar om vandaag?

Waar ben je dankbaar om vandaag? Door Iris Heijlen Het leven heeft zijn pieken en dalen. We weten allemaal dat Facebook een nogal selectief stuk van het leven toont, omgaan met moeilijke momenten, daar zijn we vaak minder goed in.  Die worden ook vaak onderdrukt of halfdood gerelativeerd of gewoonweg geparkeerd.  Toch zijn ook die momenten vaak een opportuniteit om tot diepere en soms verrassende inzichten te komen. Bij het vallen van de bladeren zie je de vraag naar coaching ook toenemen.  Alsof de herfst ons uitnodigt…