Een gelukkige relatie met je partner

Op vakantie in Oostenrijk – prachtige bergen met de bijna laatste sneeuw – las ik het boek van Ingeborg Bosch, getiteld “Onze liefde” over “Hoe elkaar (terug) te vinden en niet (meer) kwijt te raken”.   De essentie: de liefde die je nodig hebt is al aanwezig in jezelf.  Deze kunnen delen met je partner, is een heel mooie ervaring.

Dit boek gaat over “gezonde relaties” en de uitdagingen die daarmee gepaard gaan.  Zo zijn er dikwijls hindernissen die binnen je zitten (en niet erbuiten).  Bijvoorbeeld vroegere diepe ervaringen die je relaties negatief kunnen verkleuren en verzuren.  Het kan interessant zijn om dit soort patronen bij jezelf te ontdekken.  Hebben we bijvoorbeeld als kind aan hoge verwachtingen proberen te voldoen?  Dan ga je in je partner zijn gedrag die tekorten van vroeger ook projecteren.   Check eens bij jezelf in hoeverre dingen die je in het heden waarneemt, reflecties zijn uit je verleden? Daarnaast is er ook een gezonde dosis eigenrespect en eigenliefde nodig.  Tenslotte is gelijkwaardigheid tussen de partners een “condition sine qua non” en zijn vertrouwen en empathie belangrijke bouwstenen.

De schrijver merkt ook op dat waar twee mensen openstaan voor echt contact, die hindernissen uit de weg geruimd kunnen worden.   In een land waar 3 van de 4 huwelijken spaak lopen is er natuurlijk wel veel werk aan de winkel.  Zeker als er zo’n hoge verwachtingen worden gekoesterd t.o.v. relaties.

Als je een relatie aangaat om gelukkig te worden, dan zal je waarschijnlijk teleurgesteld worden.  Als je daarentegen een relatie hebt omdat je op zoek bent naar groei, dan zal je volop aan je trekken komen“, stelt Eckart Tolle.

Teveel zijn we op zoek naar de “prins” of de “prinses”.

Die moet de leegte in ons diepste zelf dan gaan opvullen of aanvullen.  Ingeborg stelt dat we dat enkel zelf kunnen.  “Als we in staat zijn om van onszelf te houden, dan kunnen we een partner vinden die niet meer gevangen zit in de illusie dat een ander het gat in onze ziel zou moeten vullen.”  Kortom: ons geluk hangt niet af van onze relatie.  En ook: de ander dient jou niet te “fixen”, je dient jezelf te ‘fixen”…

Ingeborg schrijft veel over het belang van empathie: echt luisteren, zich verplaatsen in de positie van de ander, om de ander geven en reageren met liefde (dus niet met verwijten, directe oplossingen, schuld of hevige emoties).    Door echte empathie verbetert niet alleen de emotionele maar ook de lichamelijke intimiteit tussen partners.

Neem dus alvast de tijd om op geregelde tijdstippen écht met elkaar te praten…

En observeer eens zelf die patronen van vroeger, in hoeverre het verleden de kop opsteekt, zonder dat je dat helemaal beseft?  Soms kan het nuttig zijn om je hierbij door je therapeut of coach deskundig te laten ondersteunen.

koffie en een babbeltje

Share this Post