Over waarden en coaching

Waarden, wat zijn dat eigenlijk ? Waarom zijn ze belangrijk?

Door Harriët Andriesen

Waarden zijn de ideeën die in ons leven onze richting bepalen, onze beslissingen hangen er van af.

Waarden brengen ons in beweging, ze vormen onze motivatie.  Het zijn meestal grote begrippen, zoals vrijheid, zekerheid, solidariteit, trouw, schoonheid, rechtvaardigheid. Erkenning, zelfontwikkeling, respect, uitdaging. En die hebben niet voor iedereen dezelfde betekenis. Je zou kunnen zeggen dat een waarde als een soort ideaal de bovenste verdieping is van een hoog gebouw, maar je ziet pas op het gelijkvloers, in de praktijk, wat de waarde juist inhoudt voor iemand.

Bijvoorbeeld eerlijkheid. Bijna iedereen zal zeggen dat eerlijkheid heel belangrijk is en in de praktijk vindt men toch vaak een reden om niet (helemaal) de waarheid te zeggen. Om de ander niet te kwetsen, uit respect of uit vriendschap – ook twee waarden.

Het is dus belangrijk om meer precies te weten wat een waarde inhoudt, voor jezelf en voor een ander.

Vooral als die ander belangrijk is voor jou. Een vriend(in), een partner, een collega, een kind.Problemen ontstaan vaak als één bepaalde waarde voor twee personen een andere inhoud krijgt. “Communicatie” of “rechtvaardigheid” wil dan opeens iets anders zeggen voor de ander.

Blueberry Hill - coaching, training, bemiddeling

Dat zie je in relaties en op het werk. Er ontstaat afstand, je zit precies niet meer op dezelfde golflengte. En dat geeft aanleiding om begeleiding te zoeken, om beter te begrijpen wat er gebeurt, om de situatie te veranderen, om een andere job te zoeken.

Bij dat laatste gaat het zelfs meestal om het feit dat je jouw waarden niet (meer) terug vindt in je werk : teveel werk (geen respect voor jou en je privéleven), geen erkenning voor je inzet en je loyaliteit, gebrek aan deontologie in het bedrijf, verbroken beloftes, geen mogelijkheid tot zelfontplooiing, het gevoel niet bij te dragen aan iets belangrijks,…

Coaching kan heel nuttig zijn in dit soort situaties, om even een stap terug te nemen en te zien wat er nu juist gaande is.

Om duidelijkheid te krijgen wat jouw waarden zijn en hoe je die wil beleven. Wat je wensen en je noden zijn.

Waarden bepalen je motivatie en je objectieven. Het is aan jou om te beslissen wat je er mee wilt doen. En een coach kan een stuk van je weg met je meegaan, naast jou, zodat je je eigen weg kunt vinden.

 

Share this Post