Waar ben je dankbaar om vandaag?

Blueberry Hill - Coaching, privé bemiddeling, workshopsWaar ben je dankbaar om vandaag?

Door Iris Heijlen

Het leven heeft zijn pieken en dalen. We weten allemaal dat Facebook een nogal selectief stuk van het leven toont, omgaan met moeilijke momenten, daar zijn we vaak minder goed in.  Die worden ook vaak onderdrukt of halfdood gerelativeerd of gewoonweg geparkeerd.  Toch zijn ook die momenten vaak een opportuniteit om tot diepere en soms verrassende inzichten te komen.

Bij het vallen van de bladeren zie je de vraag naar coaching ook toenemen.  Alsof de herfst ons uitnodigt om niet alleen meer binnen te blijven maar ons ook in onszelf een beetje terug te trekken.  Introspectie, balans opmaken en hopelijk ook de stap durven zetten tot actie zal zeker leiden tot groei.

Ik zie managers vaak veel menselijker worden op het moment dat ze zelf in een moeilijkere situatie zitten of iets meegemaakt hebben.  De “ratrace” waarin we zitten doet ons veel druk zetten op ons zelf en veroorzaakt ergernis, twijfel en teleurstelling.  Alsof we ons echte zelf een beetje kwijtraken. Ik las gisteren nog dat we de prikkels die we vroeger op een maand te verwerken kregen,  nu op een dag binnenkrijgen.  Alles moet snel én bovendien nog goed ook.

Tijdens mijn 4-jarige opleiding psychotherapie (Korzybski Instituut, Brugge) had ik het geluk les te krijgen van Dr Luc Isebaert.  Een man met een geweldige ervaring en wereldautoriteit in oplossingsgericht denken.  Memorabel zijn zijn vragen voor geluk..

Stel jezelf de vraag: Waar ben ik vandaag tevreden over?  Waar ben ik dankbaar voor? En als je tevreden bent over iets dat iemand voor jou heeft gedaan, vraag jezelf dan af, wat je gedaan hebt om ervoor te zorgen dat de kans toeneemt dat dit zich herhaalt?

Ik ben een grote believer van dit soort oplossingsgerichte vragen.  Test het eens uit bij jezelf, een collega of een vriend.  Of verzin variaties hierop.  De dag kleurt meteen al zonniger.

Share this Post