Fit for purpose.. How fit am I?

Alea iacta est

Fit for Purpose…  De onderhandelingen bij Proximus zijn quasi afgerond. Vast staat dat rond de 500 werknemers van bijna 60 zullen kunnen vertrekken met redelijk hoog behoud van loon. Toch geldt dat niet voor elke 58-plusser want knelpuntberoepen zoals lassers en grondwerkers krijgen die optie niet.

Bovendien bestaat er een vrijwillig vertrekplan voor ongeveer 1.300 werknemers.  Zij die beslissen om te vertrekken krijgen een mooie premie in functie van hun anciënniteit. Het aantal gedwongen ontslagen wordt op deze manier beperkt.

How fit am I?

De naam van het reorganisatie programma van Proximus staat voor vernieuwing, verfrissing en ook afslanking.   Nieuwe tools, andere competenties, automatisatie.. Een verjongingskuur om er frisser uit te komen.  Maar hoe voelt dit voor het individu?  Laten we even duiken in de situatie op dit moment bij Proximus.  Een organisatie die me zelf nauw aan het hart ligt omdat ik hier 10 jaar heb gewerkt en zoveel loyale mensen van toen hier nog steeds werken..

Van keuzestress naar doordachte beslissingen

Ik stel vast dat sommige Proximussers die ik ontmoet, last hebben van “keuzestress”.  Wat zal ik doen, vrijwillig vertrekken of blijven?  Zoals net uitgelegd hebben sommige werknemers geen keuze, moeten blijven of moeten gaan.  “Welke opties heb ik, wat past het best bij mij op dit moment in mijn leven?”  “Hoe is het (werk)leven buiten de wereld van Proximus?”  “Hoe kan ik onderbouwde keuzes maken?”  “Keuzes waar ik achteraf gelukkig mee ben, omdat ik van deze situatie uiteindelijk een opportuniteit heb gemaakt?”

What’s in it for me?

Kortom, het moment is aangebroken om een externe en onafhankelijk expert op te zoeken die jou de spiegel kan voorhouden en je kan begeleiden in dit proces.  Hoe fit ben jij?  Wat staat er op jouw programma?  Waar wil jij naartoe met je werk en je leven? Waar wil jij een prioriteit van maken?  Of je nu blijft of vertrekt, er zullen voor beide partijen veranderingen zijn.  Want zij die blijven gaan zich ook anders moeten organiseren en doelen bereiken met minder collega’s.  Door met deze vragen bewust bezig te zijn, blijf je meer grip houden op de situatie.

Onzekerheid of opportuniteit?

Eigenlijk is dit een ideale gelegenheid om jouw drijfveren en sterke punten in kaart te brengen.  Welke drijfveren en talenten helpen en stimuleren jou om mee te gaan in dit veranderingsproces? Het benoemen, bespreken en bewuster worden van deze elementen boost je zelfvertrouwen en betrokkenheid.  Dat is wat je nodig hebt als de onzekerheid rondom jou toeneemt.  Zin krijgen om de focus te leggen op jouw kracht.   Om vervolgens van daaruit te kijken waar die nu het meest tot zijn recht komt.

Creativiteit en solidariteit

Met het einde van het jaar in zicht heb ik een wens klaar voor mijn ex-collega’s.  Laat deze fase een tijd zijn van groeiend bewustzijn en solidariteit.  Een tijd waarin nieuwe manieren van denken en werken elkaar vinden.  Waarin creatieve oplossingen ontstaan.  Niet een tijd van ondermijnende onzekerheid waarin wantrouwen groeit. Neem je lot in eigen handen, zoek een ervaren loopbaancoach op en train jezelf op de veranderingen die op je pad liggen in 2020!

Actie!

Blijf niet met je vragen zitten. Neem vandaag nog contact op en boek je afspraak op +32 475 97 99 14 of klik hier voor loopbaanbegeleiding

 

 

 

Share this Post